Isihasmul rus. Spiritualitatea Sfântului Nil Sorski

George A. Maloney

55 Lei
Costul de livrare se calculeaza odata cu adaugarea produsului in cos si selectarea localitatii destinatie.

"
Aceasta lucrare are in vedere in primul expunerea spiritualitatii Sfantului Nil, asa cum el insusi o prezinta in scrierile sale. Pe langa aceste scrieri, nu foarte numeroase, nu avem alte surse pe care sa le folosim. La scurt timp dupa moartea sa (1508), biografiile sale au fost arse de hoardele tatarilor care au invadat nordul Rusiei in anii 1530 si 1540. Sihastria lui Sorski, pe care el a intemeiat-o, nu a transmis nicio traditie vie in afara de ceea ce el insusi a scris. Aceasta lipsa de informatii biografice le-a permis cu usurinta istoricilor de mai tarziu, fie sa-l epuizeze in cateva randuri scurte, vorbind despre scrierile sale si idealul lui sihastresc, fie sa sublinieze cu exagerare anumite aspecte, precum atitudinea sa fata de ereticii iudaizanti sau pozitia sa nesovaielnica impotriva averilor din randurile calugarilor din acele vremuri: un rezultat al esecului de a distinge invatatura si lucrarile sale de ale ucenicilor sai de mai tarziu. In anii 1860 si 1870, istoricii si scriitorii rusi au inceput sa il analizeze pe Nil Sorski, dar prea des tendintele lor slavofile au predeterminat concluziile pe care le-au tras prea usor din scrierile sale.
N. M. Nikolskiy spunea ca istoricii erau mult prea preocupati de doctrina sociala a Sfantului Nil, in special de atitudinea sa fata de posesiunile monahilor, problema care intotdeauna pentru Sf. Nil era de ordin secundar, in timp ce uitau complet punctul principal al tuturor scrierilor sale identificarea caii care duce la contemplatia curata, scopul primordial al vietii monahale.
.
"
Fii primul care da un review!
Detalii despre produs:
An aparitie: 2022
Autori: George A. Maloney
Editura: Renasterea
Format: 13.5x20 cm
ISBN: 978-606-607-395-0
Pagini: 496

<div>Această lucrare are în vedere în primul expunerea spiritualităţii Sfântului Nil, aşa cum el însuşi o prezintă în scrierile sale. Pe lângă aceste scrieri, nu foarte numeroase, nu avem alte surse pe care să le folosim. La scurt timp după moartea sa (1508), biografiile sale au fost arse de hoardele tătarilor care au invadat nordul Rusiei în anii 1530 şi 1540. Sihăstria lui Sorski, pe care el a întemeiat-o, nu a transmis nicio tradiţie vie în afară de ceea ce el însuşi a scris. Această lipsă de informaţii biografice le-a permis cu uşurinţă istoricilor de mai târziu, fie să-l epuizeze în câteva rânduri scurte, vorbind despre scrierile sale şi idealul lui sihăstresc, fie să sublinieze cu exagerare anumite aspecte, precum atitudinea sa faţă de ereticii iudaizanţi sau poziţia sa neşovăielnică împotriva averilor din rândurile călugărilor din acele vremuri: un rezultat al eşecului de a distinge învăţătura şi lucrările sale de ale ucenicilor săi de mai târziu. În anii 1860 şi 1870, istoricii şi scriitorii ruşi au început să îl analizeze pe Nil Sorski, dar prea des tendinţele lor slavofile au predeterminat concluziile pe care le-au tras prea uşor din scrierile sale.<br>N. M. Nikolskiy spunea că istoricii erau mult prea preocupaţi de doctrina socială a Sfântului Nil, în special de atitudinea sa faţă de posesiunile monahilor, problemă care întotdeauna pentru Sf. Nil era de ordin secundar, în timp ce uitau complet punctul principal al tuturor scrierilor sale – identificarea căii care duce la contemplaţia curată, scopul primordial al vieţii monahale.<br>.</div>

An aparitie 2022
Autori George A. Maloney
Editura Renasterea
Format 13.5x20 cm
ISBN 978-606-607-395-0
Pagini 496

Clientii carteortodoxa.ro nu au adaugat inca opinii pentru acest produs. Fii primul care adauga o parere, folosind formularul de mai jos.

Spune-ne parerea ta despre acest produs

Notificare prin e-mail cand apar comentarii noi

 
 
Scroll