De vorbă cu Mihai Sârbulescu

Maria Pașc

48 Lei
Costul de livrare se calculeaza odata cu adaugarea produsului in cos si selectarea localitatii destinatie.

"Iscodit de Maria Pasc, sedus de suavele sau picantele ei intrebari, ori coplesit cu delicii de curiozitatea sa provocator anecdotica, pictorul Mihai Sarbulescu se lasa prada umorului care-l caracterizeaza, ironiei induiosate si tachinarilor prietenesti cu care oamenii Prologului ca orice confrerie, fratie sau grupare de idealuri stiu sa dubleze spectaculos inconturnabilul impuls reciproc concurential cu fidelitatea, spiritul de corp si admiratia reciproca fara fisura.

Aici si este marele farmec al acestor convorbiri: in cultul sinceritatii, autenticitatii si in altruismul subiectului ce se pliaza cu aceeasi pricepere simpatetica pe toti dascalii si confratii sai de breasla. Pro, bineinteles, in virtutea cavalerismului ce presupune principiul unul pentru toti si toti pentru unul, doar ca fiecare stie prea bine ca numai simbioza tuturor intemeiaza reusita gruparii si rostuieste fiecare personalitate stilistica in parte. Din acest punct de vedere, dialogurile cu Mihai Sarbulescu pot sluji pentru familiarizarea oricui, licean, student sau iubitor de arta, cu pictura noastra contemporana, dar si cu arcanele artei in general, intr-atat sunt de generoase aluviunile referentiale, atat de captivante anecdotele si de incantatoare efluviile confesive ale artistului, provocat cand responsabil, cand nastrusnic, dar invariabil cu buna credinta si adecvata, complice participare.

Dincolo si dincoace de seducatoarea persoana a lui Mihai Sarbulescu, cartea de fata cucereste prin imaginea grupului, a fratiei Prolog in sine, fiindca puritatea fiecarei parti nu exclude proteismul intregului. In final, lectia de aici daca tot vorbim despre mesteri si ucenicie rezida in insumarea celor trei decenii de comuniune, sau impreuna lucrare, ceea ce presupune smerenie, ingaduinta, asteptare, rabdare, iubire si nadejde, tot atatea chei pentru tainitele Imparatiei.

Nu am de ce sa ma mir tocmai eu, necredinciosul care i-a insotit pe cativa dintre pictori la Sfantul Munte, vazandu-i cat de firesc se trezeau la miezul noptii, apoi la doua, la patru si la sapte pentru slujba.
Adevarat, nu vezi decat ceea ce te priveste ...

Dan C. Mihailescu"
Fii primul care da un review!
Detalii despre produs:
An aparitie: 2021
Autori: Maria Pașc
Colectie: Recomandari
Editura: Epifania
Format: 205x265 mm
ISBN: 978-606-8816-10-4
Pagini: 212

Iscodit de Maria Pașc, sedus de suavele sau picantele ei întrebări, ori copleșit cu delicii de curiozitatea sa provocator anecdotică, pictorul Mihai Sârbulescu se lasă pradă umorului care-l caracterizează, ironiei înduioșate și tachinărilor prietenești cu care oamenii Prologului – ca orice confrerie, frăție sau grupare de idealuri – știu să dubleze spectaculos inconturnabilul impuls reciproc concurențial cu fidelitatea, spiritul de corp și admirația reciprocă fără fisură.

Aici și este marele farmec al acestor convorbiri: în cultul sincerității, autenticității și în altruismul subiectului ce se pliază cu aceeași pricepere simpatetică pe toți dascălii și confrații săi de breaslă. Pro, bineînțeles, în virtutea cavalerismului ce presupune principiul unul pentru toți și toți pentru unul, doar că fiecare știe prea bine că numai simbioza tuturor întemeiază reușita grupării și rostuiește fiecare personalitate stilistică în parte. Din acest punct de vedere, dialogurile cu Mihai Sârbulescu pot sluji pentru familiarizarea oricui, licean, student sau iubitor de artă, cu pictura noastră contemporană, dar și cu arcanele artei în general, într-atât sunt de generoase aluviunile referențiale, atât de captivante anecdotele și de încântătoare efluviile confesive ale artistului, provocat când responsabil, când năstrușnic, dar invariabil cu bună credință și adecvată, complice participare.

Dincolo și dincoace de seducătoarea persoană a lui Mihai Sârbulescu, cartea de față cucerește prin imaginea grupului, a frăției Prolog în sine, fiindcă puritatea fiecărei părți nu exclude proteismul întregului. În final, lecția de aici – dacă tot vorbim despre meșteri și ucenicie – rezidă în însumarea celor trei decenii de comuniune, sau împreună lucrare, ceea ce presupune smerenie, îngăduință, așteptare, răbdare, iubire și nădejde, tot atâtea chei pentru tainițele Împărăției.

Nu am de ce să mă mir tocmai eu, necredinciosul care i-a însoțit pe câțiva dintre pictori la Sfântul Munte, văzându-i cât de firesc se trezeau la miezul nopții, apoi la două, la patru și la șapte pentru slujbă.
Adevărat, „nu vezi decât ceea ce te privește”...

Dan C. Mihăilescu

An aparitie 2021
Autori Maria Pașc
Colectie Recomandari
Editura Epifania
Format 205x265 mm
ISBN 978-606-8816-10-4
Pagini 212

Clientii carteortodoxa.ro nu au adaugat inca opinii pentru acest produs. Fii primul care adauga o parere, folosind formularul de mai jos.

Spune-ne parerea ta despre acest produs

Notificare prin e-mail cand apar comentarii noi

 

 
Scroll