Cine-i păzește pe paznici. Gânduri de zi și de noapte

Dorel Visan

Acest produs nu este momentan in stoc!

Completati formularul de mai jos pentru a fi anuntat cand acest produs revine pe stoc.

Numele tau:
Email:
"Eu cred ca si Carpatii nostri plang uneori, iar tu, frate si mare actor Dorel Visan, esti lacrima lor. (Grigore Vieru)

* * *

Personalitate proeminenta a culturii romanesti si de peste hotare, Dorel Visan este actor, poet, prozator, eseist, filosof cu inclinatii accentuat metafizice si un neobosit calator care duce cuvantul de pace si frumusete a vietii in lumea intreaga. Nu in ultimul rand sunt de mentionat surprinzatoarele sale talente si in medicina holistica.
Opera lui Dorel Visan indeamna la meditatie, pace, reverie, la trairea in dimensiunile sacrului si ale umanismului autentic. (Dumitru Constantin-Dulcan)

* * *

Daca este sa fim onesti, maestrul Dorel Visan trece mult dincolo de granitele actoriei si ale teatrului, in general, devenind o suma: constructia interioara a omului de cultura include o impresionanta paleta, de la literatura, estetica si teoria artei, pana la filosofia culturii, teoria si istoria mentalitatilor, sociologie culturala si religie. Dorel Visan isi construieste identitatea din biblioteci fundamentale, asezate undeva la radacina constiintei de sine. In rastimpuri, din fericire, dintr-un soi de altruism cultural necosmetizat, ofera surprize ce tin de exteriorizarea cea mai eleganta cu putinta, marturisirile primind contur de poezie (de la cea psalmica la cea confesiva) sau de estetica si memorialistica. De aceasta data maestrul Dorel Visan isi descifreaza palierele cele mai intime ale gandirii, luand atitudine analitica fata de preajma, pur si simplu.
Eseurile, tabletele si articolele din acest volum intocmesc imaginea unui scriitor fara sabloane, fugit din orice carnaval al lumii, asumandu-si responsabilitatea civica, demascandu-si deopotriva starile de gratie si marile intalniri fiintiale, dar si rupturile grave dintre palierele-kitsch ale societatii actuale si profunzimea intelectului si afectului sau, construite pe tiparele cele mai sincere ale rusticului. In fond, vorbim de o carte despre recuperarea unor valori pe care numai din prea mare graba omul le poate face tainuite, insa nu le poate altera. Dorel Visan propune un cod de relectura a vietii pe care il considera potrivit siesi: simturi la panda, infinit umor iertator (Numai iertarea ne reda [...] libertatea) si o neostoita stare ludica, vocatia intelepciunii, ironie sagalnica, mirajul confesiv si, peste toate, bucuria de a sta, om si viata, in mainile cititorului. (Diana Campan)

* * *

Excelenta carte Cine i pazeste pe paznici lumineaza cateva dintre cotloanele intunecate ale trairii romanesti si ale devenirii natiunii de la Carpati si Dunare. Se citeste usor si, mai ales, cu mult folos. (Mircea Radu Iacoban)

* * *

Actor, poet si eseist, Dorel Visan (nascut la Tauseni, judetul Cluj) este absolvent al Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica I.L. Caragiale din Bucuresti (1965). Doctor in Arte domeniul Teatru. Numeroase premii nationale pentru cele 50 de roluri in teatru si peste 65 de roluri in film. Nominalizare pentru Premiul Academiei Europene de Film pentru cel mai bun actor (rolul Iacob) la Festivalul International de Film de la Berlin, noiembrie 1988; Premiul pentru interpretare masculina (Senatorul melcilor), a XVII a editie a Festivalului Filmului Mediteranean de la Montpellier, octombrie 1995; Premiul Mileniu Hall of Fame, 1998; Ordinul National Serviciul Credincios in grad de Cavaler Presedintia Romaniei, 2002; Premiul Academiei Romane pentru artele spectacolului Aristizza Romanescu, pentru intreaga creatie teatrala si cinematografica, 2006; Trofeul Zece pentru Romania, 2010; Ordinul Sfintii Martiri Brancoveni pentru apararea si slujirea dreptei credinte si promovarea culturii si spiritualitatii romanesti din partea Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, 2014.
Debut absolut in 1995, cu poezii, in revista Steaua. Volume: De vorba cu Domnul (versuri, 1997); Vremea cireselor amare (1998); Voi veni cu fluxul (1998), Pacate... (2000); Psalmi (2003); Cine-i pazeste pe paznici (2012); Salmos (traducere in limba spaniola de Christian Tamas, 2012); Psaumes (traducere in limba franceza de Christian Tamas, 2013); Cantece pentru glas si toaca (2017). Inclus in Poeti clujeni contemporani (1997); Un pahar cu lumina. Poeti contemporani clujeni (antologie bilingva romano-maghiara, 2005).

* * *

Noua Spiritualitate este emanatia unei Noi stiinte care s-a conturat indeosebi catre sfarsitul secolului abia incheiat. Sunt aduse tot mai multe argumente care pledeaza pentru originea spirituala a Universului.
Viziunea materialista asupra lumii a permis crearea unei civilizatii tehnologice avansate, cu indubitabile avantaje pentru ameliorarea conditiei umane. In acelasi timp insa filosofia care a motivat-o nu a reusit sa evite actuala criza globala. Suntem tot mai nesiguri pe destinul nostru, mai angoasati, mai aproape de autodistrugere.
Colectia noastra se deschide, asadar, tuturor cartilor menite sa propuna o solutie de iesire din impasul lumii contemporane, sa avanseze o ipoteza coerenta sau sa adauge o noua valenta demersului spre o lume mai buna.
Nimic nu se va schimba in drama lumii actuale daca ramanem la aceeasi gandire. Acesta este motivul pentru care toti comentatorii fenomenului social opteaza pentru o Noua Spiritualitate. Respectul pentru viata, nevoia de schimbare a fiecaruia dintre noi in acord cu Legea fundamentala a Universului, care postuleaza infaptuirea binelui, a frumosului, a armoniei, si nu a urii si a dezbinarii, constituie esenta Noii Spiritualitati. (Dumitru Constantin-Dulcan)

"
Fii primul care da un review!
Detalii despre produs:
An aparitie: 2019
Autori: Dorel Visan
Autori: Dorel Vişan
Editura: Scoala Ardeleana
Editura: Școala Ardeleană
Format: 13x20 cm
ISBN: 978-606-797-429-4
Pagini: 416

Eu cred că şi Carpaţii noştri plâng uneori, iar tu, frate şi mare actor Dorel Vişan, eşti lacrima lor. (Grigore Vieru)

* * *

Personalitate proeminentă a culturii românești și de peste hotare, Dorel Vișan este actor, poet, prozator, eseist, filosof cu înclinații accentuat metafizice și un neobosit călător care duce cuvântul de pace și frumusețe a vieții în lumea întreagă. Nu în ultimul rând sunt de menționat surprinzătoarele sale talente și în medicina holistică.
Opera lui Dorel Vișan îndeamnă la meditație, pace, reverie, la trăirea în dimensiunile sacrului și ale umanismului autentic. (Dumitru Constantin-Dulcan)

* * *

Dacă este să fim onești, maestrul Dorel Vișan trece mult dincolo de granițele actoriei și ale teatrului, în general, devenind o sumă: construcția interioară a omului de cultură include o impresionantă paletă, de la literatură, estetică și teoria artei, până la filosofia culturii, teoria și istoria mentalităților, sociologie culturală și religie. Dorel Vișan își construiește identitatea din biblioteci fundamentale, așezate undeva la rădăcina conștiinței de sine. În răstimpuri, din fericire, dintr-un soi de altruism cultural necosmetizat, oferă surprize ce țin de exteriorizarea cea mai elegantă cu putință, mărturisirile primind contur de poezie (de la cea psalmică la cea confesivă) sau de estetică și memorialistică. De această dată maestrul Dorel Vișan își descifrează palierele cele mai intime ale gândirii, luând atitudine analitică față de preajmă, pur și simplu.
Eseurile, tabletele și articolele din acest volum întocmesc imaginea unui scriitor fără șabloane, fugit din orice carnaval al lumii, asumându-și responsabilitatea civică, demascându-și deopotrivă stările de grație și marile întâlniri ființiale, dar și rupturile grave dintre palierele-kitsch ale societății actuale și profunzimea intelectului și afectului său, construite pe tiparele cele mai sincere ale rusticului. În fond, vorbim de o carte despre recuperarea unor valori pe care numai din prea mare grabă omul le poate face tăinuite, însă nu le poate altera. Dorel Vișan propune un cod de relectură a vieții pe care îl consideră potrivit sieși: simțuri la pândă, infinit umor iertător („Numai iertarea ne redă [...] libertatea”) și o neostoită stare ludică, vocația înțelepciunii, ironie șăgalnică, mirajul confesiv și, peste toate, bucuria de a sta, om și viață, în mâinile cititorului. (Diana Câmpan)

* * *

Excelenta carte Cine‑i păzeşte pe paznici luminează câteva dintre cotloanele întunecate ale trăirii româneşti şi ale devenirii naţiunii de la Carpaţi şi Dunăre. Se citeşte uşor şi, mai ales, cu mult folos. (Mircea Radu Iacoban)

* * *

Actor, poet şi eseist, Dorel Vişan (născut la Tăuşeni, judeţul Cluj) este absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti (1965). Doctor în Arte – domeniul Teatru. Numeroase premii naţionale pentru cele 50 de roluri în teatru şi peste 65 de roluri în film. Nominalizare pentru Premiul Academiei Europene de Film pentru cel mai bun actor (rolul Iacob) la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, noiembrie 1988; Premiul pentru interpretare masculină (Senatorul melcilor), a XVII‑a ediţie a Festivalului Filmului Mediteranean de la Montpellier, octombrie 1995; Premiul „Mileniu” – Hall of Fame, 1998; Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler – Preşedinţia României, 2002; Premiul Academiei Române pentru artele spectacolului „Aristizza Romanescu”, pentru întreaga creaţie teatrală şi cinematografică, 2006; Trofeul „Zece pentru România”, 2010; Ordinul „Sfinţii Martiri Brâncoveni” pentru apărarea şi slujirea dreptei credinţe şi promovarea culturii şi spiritualităţii româneşti din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, 2014.
Debut absolut în 1995, cu poezii, în revista Steaua. Volume: De vorbă cu Domnul (versuri, 1997); Vremea cireşelor amare (1998); Voi veni cu fluxul (1998), Păcate... (2000); Psalmi (2003); Cine-i păzeşte pe paznici (2012); Salmos (traducere în limba spaniolă de Christian Tămaş, 2012); Psaumes (traducere în limba franceză de Christian Tămaş, 2013); Cântece pentru glas şi toacă (2017). Inclus în Poeţi clujeni contemporani (1997); Un pahar cu lumină. Poeţi contemporani clujeni (antologie bilingvă româno-maghiară, 2005).

* * *

Noua Spiritualitate este emanaţia unei Noi Ştiinţe care s-a conturat îndeosebi către sfârşitul secolului abia încheiat. Sunt aduse tot mai multe argumente care pledează pentru originea spirituală a Universului.
Viziunea materialistă asupra lumii a permis crearea unei civilizaţii tehnologice avansate, cu indubitabile avantaje pentru ameliorarea condiţiei umane. În acelaşi timp însă filosofia care a motivat-o nu a reuşit să evite actuala criză globală. Suntem tot mai nesiguri pe destinul nostru, mai angoasaţi, mai aproape de autodistrugere.
Colecţia noastră se deschide, aşadar, tuturor cărţilor menite să propună o soluţie de ieşire din impasul lumii contemporane, să avanseze o ipoteză coerentă sau să adauge o nouă valenţă demersului spre o lume mai bună.
Nimic nu se va schimba în drama lumii actuale dacă rămânem la aceeaşi gândire. Acesta este motivul pentru care toţi comentatorii fenomenului social optează pentru o Nouă Spiritualitate. Respectul pentru viaţă, nevoia de schimbare a fiecăruia dintre noi în acord cu Legea fundamentală a Universului, care postulează înfăptuirea binelui, a frumosului, a armoniei, şi nu a urii şi a dezbinării, constituie esenţa Noii Spiritualităţi. (Dumitru Constantin-Dulcan)

An aparitie 2019
Autori Dorel Visan
Autori Dorel Vişan
Editura Scoala Ardeleana
Editura Școala Ardeleană
Format 13x20 cm
ISBN 978-606-797-429-4
Pagini 416

Spune-ne parerea ta despre acest produs

Notificare prin e-mail cand apar comentarii noi

 

 
Scroll